GHANA

Ghana is ongeveer 7x zo groot als Nederland en heeft ca. 21 miljoen inwoners. De hoofstad is Accra. De meeste inwoners rekenen zich tot een christelijke kerk (69%), 16% is islamitisch, 9% inheemse godsdiensten en 6% overige.
De voertaal is Engels, maar er worden ook nog zo'n 75 andere talen/dialecten gesproken elk gelieerd aan een bevolkingsgroep, bijv. de Akan, die 40% van de bevolking uitmaken.
Ghana is - als eerste Afrikaans land beneden de Sahara - sinds 1957 onafhankelijk. Een tijdlang wisselden militaire- en burgerregimes elkaar af, maar sinds april 1992 heeft Ghana een parlementaire democratie.
De sociale situatie is de laatste jaren verbeterd, de armoede is over het geheel genomen gedaald, maar dat geldt niet voor de noordelijke provincies.
De economie van Ghana steunt op vooral de landbouw (40/50%), goud, cacao en hout zijn de belangrijkste exportproducten. Het land is extreem gevoelig voor droogte, internationale prijsschommelingen en er is tekort aan energie, waardoor bijv. olie geimporteerd moet worden.
De onderwijskansen voor jongens en meisjes zijn nog sterk verschillend. De kansen voor meisjes op vervolgonderwijs worden gestimuleerd, maar het verschil tussen stad en platteland blijft nog groot.
Nederland was al in de 17e eeuw actief in Ghana, destijds om de handel in goud en slaven. Sinds 1701 onderhouden Ghana en Nederland diplomatieke betrekkingen.
Sinds 1999 behoort Ghana tot de landen waarmee Nederland een structurele relatie heeft op het gebied van ontwikkelingssamenwerking: export naar en investeringen in Ghana worden gestimuleerd.